Lapsiperheen rahat, missä?

Lapsiperheen rahat, missä?
Lapsiperheen rahat, missä?

tiistai 7. kesäkuuta 2016

38 000 euron Iphone

Löysin itsestäni äärettömän mielenkiintoisen podcast-ohjelman, kun eräs nainen Vauras Nainen-facebook ryhmässämme kertoi kuuntelevansa sitä aina iltalenkillä. Nordnetin talousasiantuntija Miikka Luukkosen ja Martin Paasin vetämä talousohjelma Rahapod.
#Rahapodi

Tänään ehdin kokkaillessani kuunnella jaksoa 3 jaksoa missä puhuttiin muun muassa siitä  miten säästäminen ei kiinnosta nuoria vaikka sen kannattaisi.


Korkoa korolle

Ei ne suuret tulot tai pienet menot vaan pitkäaikaissäästäminen!

Ohjelmassa esimerkiksi laskettiin esimerkkinä:

  • Nuori ostaa 700e Iphonen mutta jos tätä 20vuotiaana ostettu puhelin olisi jätetty ostamatta ja olisi se raha säästetty ja sijoitettu se olisi kerennyt kasvaa eläkeikään (65v) mennessä 38 000euroksi. Aika kallis puhelin eikö?


  • 18vuotiaana haluat lähteä surffailemaan Australiaan pariksi viikoksi ja reissuun on varattu rahaa 3000e. Jos jättäisit reissun tekemättä ja laittaisit rahat säästöön ja sijottaisit olisi se eläkeikään mennessä kasvanut korkoa korolle 65v ikään 112 000. sillä matkustelisi kyllä muutaman kerran.


  • Jokainen 20v joka haluaisi ostaa 20 000 eurolla harrikan…jos sijoittaisit taas sen potti olisi kasvanut korkoa korolle eläkeikääsi 65v mennessä 640 000e.



Mitä korkoa korolle tarkoittaa?

Korkoa korolle tarkoittaa siis että jos sijoitat esimerkiksi 100e ja se kasvaa vuodessa vaikka 10% korkoa. Eli sinulla on vuoden päästä 110e sijoitus ja se kasvaa seuraavana vuonna korkoa vaikka taas sen 10%. Sitten meillä on 121e ja seuraavana vuonna taas 10% korko sijoitukselle. Ja tämä oli nyt siis oikea karvalakkiversio siis että jos joku ei tiennyt mitä korkoa korolle tarkoittaa, kuten minä en tajunnut sitä aikoinaan mitä se tarkoittaa.

Tämä on myös kaksiteräinen miekka, kuulin esimerkiksi että Kreikan valtion laina on nyt niin korkealla korolla että laina kaksinkertaistuu tällä efektillä joka 7 vuosi.

Varo siis elämästä lainarahalla tai korkoa korolle on sinua vastaan. 
Se huolehtii että rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, päätä kummalla puolella haluat olla.



Nuoret ja säästäminen

Nuoria ei tutkimusten mukaan kiinnosta säästäminen tai talousasiat, ei minuakaan kiinnostanut. Koulussa en muista että olisimme puhuneet sijoittamisesta tai säästämisestä tai taloudesta sen kummemmin. Tai sitten puhuimme mutta haihattelin pojista ja siitä onko meikki hyvin ja kaikki meni ohi. Muistatko itse puhuttiinko teillä?
Tietenkään nuorta kiinnosta asia mitä ei ymmärrä joka tuntuu vaikealle. Sillä olen itsekin nyt hukannut yli 10vuotta! Meillä ei kotonakaan puhuttu rahasta, isäni ei ole tänä päivänäkään suostunut paljastamaan paljon sai palkkaa työaikana.

Jälkeenpäin mietittynä olisi ollut ihanaa jos joku esimerkiksi opettaja  olisi kertonut korkoa korolle efektistä. Esimerkiksi rippirahat olisi kenties tullut käytettyä vähän muuhun kun shoppailuun ja ulkona käymiseen. Ei olisi tarvinut tietenkään mennä pimeään komeroon ja poistua vaan kouluun ja töihin kunnes on 65v ja alkaa sitten elämään. Mutta olisin ehkä miettinyt kulutustani hieman enemmän, summien ei olisi tarvinut olla suuria koska aika olisi ollut puolellani.

Nyt mielessäni pyörii vaan miten yläasteen luokkakaverini kertoi aikoinaan saaneensa rippilahjaksi 10 000e….lasken vaan päässäni millainen summa se olisi ollut hänen ollessa 65v.
Mutta jälkiviisaus on helppoa! Nuorena ajattelee että säästän kun on isommat tulot tai pienemmät menot mutta sitä päivää ei ikinä tule kun totut kuluttamaan rahasi.



Suosittelen jokaista kuuntelemaan noita Podcastejä, vaikuttavat erittäin mielenkiintoisille! Jakso kestää 20-30minuuttia ja joka viikko ilmestyy uusi. Jaksoja on kerennyt jo kertyä jo 36 mutta kaikki ovat kuunneltavissa ja itsekin kuuntelen ensimmäisistä alkaen jotta pääsisin sisälle näihin mielenkiintoisiin asioihin!





T: Mampsu


2 kommenttia:

  1. Kiva että olet innostunut kuuntelemaan Rahapodeja! :) Olen myös kuunnellut niitä ja tykännyt. Kaikkia en ole tosin (vielä) kahlannut läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava noiton kuunnella kun selittävät riittävän selkeästi ja puhuvat niin että se taviskin sielä lähetyksen toisessa päässä ymmärtää..Puhuvat myös omista kokemuksista niin kiva kuunnella ja jää paremmin mieleen tarinana nämä asiat =)

      Poista