Lapsiperheen rahat, missä?

Lapsiperheen rahat, missä?
Lapsiperheen rahat, missä?

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Tiedätkö mitä lasten kanssa kotona vietetyt vuodet sinulle maksavat?

Silmiini osui ylen artikkeli missä oli selvitetty paljonko äiti menettää tuloja jäädessään 3 vuodeksi hoitamaan lasta kotiin. Summa oli mielestäni aika iso 56 479e! 



Rupesin ihan miettimään että minähän en esimerkiksi suunnitellut perheen perustamista sen kummemmin, tuumattiin vaan että ei tämä talous tästä nyt kohenekaan ja ollaan viel nuoria (25v) niin tehdään tämä nyt. 

Ajattelin että siinä 38 neliön kaksiossa on niin halpa vuokra etenkin keskellä julkisivuremonttia mikä tuo vuokranalennuksia että eiköhän sitä pärjätä. 

Väkisinkin mietin että kun kävin esimerkiksi pankissani ollessani 20vuotiaana ja sain säännöllistä palkkaa että olisi ollu aika kivaa toisaalta et joku ois sanonu minulle että voin varautua näihin asioihin ja pitää elämässäni kaikki ovet avoimena kun alan heti säästämään ja hyödyntämään korkoa korolle ilmiötä. 

Jos alottaisin sijoittamisen 20vuotiaana ja laittaisin 30e joka kuukausi 45 seuraavaa vuotta sijoituksiin vaikka matalakuluiselle ETF rahastoon jossa odotettu vuosituotto olisi 8%. Olisi säästössä 65vuotiaana noin 140 000e eli olisin voinut olla 2-3 lapsen kanssa 6- 9v kotona noin keskimäärin. Miettikää! Ok tosta menee tietty verot että ei tule puhtaana käteen.. miten pienillä summilla voi mahdollistaa hienoja asioita kun sen vaan tiedostaa!




Herra Hämäläisen kommentti oli että on ne lapset kasvatettu ennenkin ilman tuollaista, no eihän tämä liity kasvatukseen mitenkään vaan siihen että tulet vanhana toimeen vaikka olet antanut lapsillesi aikaa.

Ja näin erityislapsen vanhempana se että varautuu siihen että jos kaikki ei menekään ihan putkeen, jos joudutkin jäämään lapsesi omaishoitajaksi ja pois työelämästä? silloin aikaisin aloitettu säästäminen on kullanarvoinen juttu!

Pääset lukemaan Ylen artikkelin TÄSTÄ

ja korkoa korolle laskuriin missä itsekin tein laskelmani pääset TÄSTÄ


Varauduitko sinä taloudellisesti perheenlisäykseen?

PS:Kohta on viikonloppu, jaksaa jaksaa! ;)

T:Mampsu



4 kommenttia:

  1. Katsoin kyseistä MHL-ohjelmaa, jossa aiheesta puhuttiin ja minulle tuntui todella vieraalta, että ihmiset eivät juurikaan mieti taloudellista puolta ennen lasten tekoa. Itse olen nuoresta asti ajatellut, että lapset tehdään vasta kun opiskelut on valmiit ja kunnon työpaikka varma. Lisäksi kun oikea ajankohta läheni, säästin pienen äitiyslomakassan, jonka turvin pystyin jäämään pois töistä sen juurikaan vaikuttamatta elintasoon. Minulle kolme vuotta kotona tarkoittaisi noin 75 000 euroa, joten en jää kokpäiväiselle hoitovapaalla ollenkaan. Mieheni pienten tulojen vuoksi, oma vapaana on lyhyt ja lyhyempi kuin haluaisin. Nyt kuitenkin myös mies pääsee nauttimaan lasten seurasta omalla osittaisella hoitovapaallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja laskin tuohon vaan nettotulot eli eläkkeet tulee vielä päälle.

      Poista
    2. Isoja summia...me emme olleet varmoja miehen kanssa haluammeko lapsia ja kun päätimme että niitä teemme suunnittelumme jäi siihen että karsimme menoja että pärjäämme.. ei ollut asuntolainaa tms ja koska mies ei työllistynyt tuntui että jos lapsia ei nyt tehdä ja alkaa taas opiskelu ja odotat taas että työllistyt jne ei sopivaa aikaa tuolta kannalta välttämättä olisi tullut vuosiin.. meni se näinkin mutta toisinkin voisi toimia =)
      kuten sinä olet tehnyt =)

      Poista
  2. Mua myös tämä jakso mietitytti ja olenkin aiheesta työstämässä tekstiä. Mutta pääpiirteittäin olisin kaivannut jaksolta muutakin lähestymistä (juurikin tätä "valistusta" siitä, miten ehkä voit välttää taloudellisen kuopan elämässäsi), tuntui että nyt keskityttiin enemmän siihen tulon menetykseen ja työelämään mikä tietysti on monille se suurin totuus. Ja bloggarina olisin toivonut olevan joku sun blogin pitäjän tyylinen, jolla on taloudellista suunnitelmaa taskussa ja joka on ottanut näistä asioista selvää. Bloggarin blogia en käynyt kurkkimassa, mutta puheenvuorosta en ainakaan saanut kiinni, että olisi taloutta ja sen turvaamista sen suuremmin miettinyt :(

    VastaaPoista