Lapsiperheen rahat, missä?

Lapsiperheen rahat, missä?
Lapsiperheen rahat, missä?

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Kun säästäminen puuduttaa

Puuduttaa 

Tämä puskurirahan säästäminen alkaa aika ajoin puuduttamaan. Ystäväni ovat nyt kesän kynnyksellä innostuneet oikein porukalla ajamaan moottoripyöräkortteja ja ostamaan moottoripyöriä. Osa taas Matkustamaan ja ravaamaan jokaisen festivaalin mikä kalenteriin vaan mahtuu.

 Etenkin kun on kesä niin tekisi mieli lähteä reissaamaan ja vuokrata mökki että pääsisi täältä kerrostalo kaksiosta pois (kyllä, me kaikki 4 olemme ahtautuneet 57 neliön kaksioon). Mutta kun muistelee niitä hetkiä elämässä kun olisi oikeasti tarvinut sitä rahaa niin se saa taas jaksamaan.



Sairastuminen

Kun olin teini äitini sairastui rintasyöpään. Äitini työkaverit jotka olivat itsekin sairastaneet sanoivat hänelle heti että tulee hetki kun äiti on parantunut, mutta liian kipeä palatakseen vielä töihin. Ja liian terve saadakseen Kelasta mitään tukea. Olimme äidin kanssa että eihän nyt niin voi käydä mutta.. kappas kummaa kohta lainasimme rahaa vuokraa ja ruokaa varten kun kerrottu kävi toteen.

Asuin vielä kotona kun syöpä kummitteli vielä uudestaan ammattikouluni ollessa loppusuoralla ja muistan pelänneeni että jos en valmistu taloutemme heittää taas ympäri. 

Omassa ammatissanikin on kohonnut syöpäriski ja rintasyöpäänhän sairastuu noin joka 8 nainen elämänsä aikana. Saatikka että sairastut jotenkin muuten tai tulet työkyvyttömäksi tapaturman tai muun saattelemana.


Takaajana

Ylä-asteella eräs opettaja vannotti meitä oppilaita että tapahtui elämässä mitä tahansa älkää ikinä menkö takaamaan lainaa… No, siitä meni 2v niin toimin vastoin annettuja oppeja. Toistan teille saman, älkää menkö takaamaan lainaa! Tai huolehdi että sinulla on se summa sitten tarvittaessa oikeasti jostain ottaa. Tein molemmat virheet. Nimi alle varautumatta siihen taloudellisesti mitenkään. 
Järkevänä olisin edes säästänyt itselleni jonkun turvasumman mutta ei. Kantapään kautta opittu taas tärkeä oppi joka ei mennyt puheella perille!

Kohta saan onneksi luottotietoni takaisin mutta voin sanoa kyllä että oli elämäni nöyryyttävimpiä kokemuksia. Esimerkiksi kun sain tietää että luottotietoni menevät päätin soitella pankkiini ja kertoa asiasta ja kysyä miten menetellään. En kerennyt selittää asiaani loppuun kun sanoin taikasanan "maksuhäiriömerkintä" minulle lyötiin luuri korvaan. 

Kun menin vaihtamaan pankkikorttini elektroniin tämän takia, palveluhenkilö oli ystävällinen siihen asti kun tarjosi pankkikorttia ja sanoin että en voi ottaa koska minulle tuli maksuhäiriömerkintä. Hymy hyytyi ja alkoi valitus siitä miten hänen aikaa tuhraantuu tähän turhaa kun asiani olisi voitu hoitaa aulan infotiskillä.

 S-pankissa minulle tyrkytetään korttia joka kerta ja aina kun sanon että minulla on merkintä he lakkaavat puhumasta minulle, ei sanota mitään edes kun poistun tiskiltä. Mutta tästäkin opin ettei ihmisiä pidä tuomita.. Ja miten typerää heitä on määritellä rahan kautta.


Lomautus

Lomautuksia meillä on töissä ollut 2 kertaa, toisella kerralla pomo sanoi että ei halua lomauttaa perheellistä. Ja muiden miehet olivat töissä toisinkuin meillä. Mutta en voi luottaa siihen että tuuri jatkuu ikuisesti vaan alettava varautua siihenkin että voin olla pian ilman palkkatyötä. Alani on muutenkin hyvin yrittäjä voittoista, juuri kukaan pidä enää palkallisia.



Yhden ihmisen palkalla

Olemme aina eläneet vaan yhden palkalla joten kovin leveästi sitä ei ole koskaan elettykään. Siihen aikaisempikin säästäminen on jotenkin kaatunut kun on halunnut samaa kun muilla. Muut joilla on 2 työssä käyvää ostavat taloja ja matkustavat. Vaimoilla on ollut rahaa käydä hierojilla, ripsipidennyksissä, kampaajalla, konserteissa, ravintoloissa, elokuvissa, sisustaa ja niin edelleen. Jossain kohtaa haluaa sitä samaa mutta onhan se ihan selvä että yhden ihmisen tuloilla kun bruttokin jää alle 2000e ei noita asioita samassa mittasuhteessa ja säästetä samaan aikaan. Palkitsin itseäni sen kummemmin miettimättä.


Heikkouteni on sisustuslehdet ja sisustaminen, kuvassa aukeama Riviera Maisonin kesän 2016 lehdestä


Talouden suojaverkkoa punomaan

Jokaisella pitäisi olla vähintään 2 tulonlähdettä. Jos toinen tulonlähde ehtyy jää ainakin jotain eikä tipu tyhjän päälle. Eli meilläkin pitäisi periaatteessa olla 4 eri tulonlähdettä. Taloutemme on todella haavoittuvainen kun se nojaa nyt pelkästään Kelaan ja sitten loppuvuodesta palaan palkkatöihin tarvitsen ainakin toisen tulonlähteen palkan ja Kelan lisäksi. Ihanne tilanteessa olisi 4 tulonlähdettä, kummallakin vanhemmista 2.


Elämä on nyt varautumista, taloudellisen suojaverkon punomista toivoen että se kannattelisi vastoinkäymisten aikaan.


Mielestäni olisi tragedia että jättäisin nyt tämän talouden parannustalkoon kesken kaiken ja joutuisin sitä katkerasti katumaan kun perheemme, "eka erityinen" tai "pikkukakkonen" tarvitsisi apua.


Suunnitelma ?

Kun saan Puskurin kasvatettua 10 000e tämän vuoden loppuun mennessä(+ kotivara) , minun pitäisi avata Nordnettiin tili ja alkaa tutustua siihen. Sijoitussuunnitelmaa pitäisi alkaa laatimaan. Olen monta kertaa ollut aloittamassa mutta en jotenkaan pääse alkuun…




Ps: Mikä on sinun suunnitelmasi?


T: Mampsu







3 kommenttia:

  1. Tässäpä erinomainen lista syitä, joita varten puskurirahastoa tarvitaan. Olet aivan oikealla tiellä ja uskon, että teidän taloutenne tästä vain kohentuu paremmaksi, kun aikanaan molemmat olette taas töissä ja puskurit kohdillaan! :)

    Mukava blogi sinulla. Lisään omalle lukulistallenikin.

    T: Ananas
    Yksinhuoltajan selviytymisopas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oon sitä sinunkin blogia lueskellut alusta asti! tosin jos olisin löytäny sen ajoissa en ois ehkä jakssanu alkaa omaa kirjoittamaankaan mutta saa tässä omia ajatuksia jäsenneltyä ja ennenkaikkea kontaktia ihmisiin joilla on kiinnostusta samoihin asioihin! saa itselleen virtaa jatkaa =)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista