Lapsiperheen rahat, missä?

Lapsiperheen rahat, missä?
Lapsiperheen rahat, missä?

perjantai 10. kesäkuuta 2016

Kiltti tyttö ei rikastu - 69 tapaa jäädä köyhäksi

Lueskelin suosituksesta tämän kirjan Kiltti tyttö ei rikastu- 69 tapaa pysyä köyhänä. Vaikka tiedostan olevani liiankin kiltti, ja siis kyllä ihminen voi olla kiltti uskokaa pois! En ole tiedostanut miten paljon teen sillä hallaa itselleni.

Kirjan on kirjoittanut Lois P. Frankel joka kirjoitti myös kirjan "Kiltti tyttö ei pääse pomoksi"

Kirjan omistuskirjoitus oli jo liiankin puhutteleva.

 "Tämä kirja on omistettu jokaiselle naiselle, joka tekee liikaa töitä, ansaitsee liian vähän eikä tunnu koskaan 
pääsevän taloudellisesti eteenpäin. Toivon että saat sivuilta viisautta tarttua toimeen, jotta voisit elää rikasta elämää- miten sen sitten määritteletkin."


Kiltti tyttö ei rikastu - 69 tapaa pysyä köyhänä on edelleen ajankohtainen kirja!



 Kirjoittaja kertoo omasta ja tapaamiensa ja haastattelemiensa naisten  kokemuksista ja tuo jokaisen 69 ongelma kohtaa yksitellen esille ja antaa niihin valmennusvinkit. Kirja etenee loogisesti ja selkeästi.
Alussa puhutaan naisten ja vaurauden suhteesta. Tyttöjä opetetaan olemaan kilttejä, huolehtivaisia ja vastuullisia, pitämään huoli muista ja niin edelleen. Mitkä ovat toki hienoja asioita oppia mutta silloin nainen keskittyy maailman parantamiseen oman vaurauden sijaan.

Kirjassa opetetaan että hyvän tekeminen ja vaurauden tavoittelu eivät sulje toisiaan pois. Sinä voit tehdä hyvää vaikka olisit varakaskin kun riisut sinua pidätelleen kiltin tytön viitan harteiltasi. Sen lisäksi että saat tehdä hyvää turvaat oman tulevaisuutesi.

Monet naiset ovat ylpeitä siitä että tulevat varoillaan toimeen, eivätkä edes ajattele menestymistä tai vaurastumista. He kuitenkin tiedostavat että heillä on mitä he tarvitsevat mutta ei mitä he haluavat. Iskostetut viestit "Älä ole ahne" tai "Opi olemaan tyytyväinen mitä sinulla on" estävät asioiden muuttamisen.

Esimerkkinä kirjasta

Alison on on sosiaalityöntekijä joka tienaa vuodessa 60 000$ ja säästää eläkkeelle vuodessa 8000$. Hän oli jokseenkin tyytyväinen mutta jotain puuttui. Hänellä oli kaikki mitä hän tarvitsi mutta ei sitä mitä hän halusi: hän ei voinut matkustella ympäri mailmaa. Alison kertoi unelmistaan kun ne olisivat vain unelmia kunnes kirjan kirjoittaja kehoitti häntä kuvittelemaan elämänsä ilman mitää rajoitteita. Aluksi tehtävä tuntui Alisonista liian vaikealle, eihän hän voisi tehdä mitä haluaisi kun ja hänen pitäisi olla tyytyväinen jo tähän. Sinnikkään yrittämisen jälkeen hän kuvitteli miten hänellä olisi oma psykoterapeutin vastaanotto, tarpeeksi rahaa ja aikaa matkustella ja löyhempi työtahti jotta hänellä olisi aikaa omalle henkiselle kehitykselle.

Alisonin visio unelmasta ja suunnitelma sen toteuttamiseen hioutui kuukausien kuluessa. Hän alkoi säästää rahaa jotta hän voisi irtisanoutua ja vuokrata toimistotilan liiketoimintansa käynnistämiseksi.
Se kannatti, nyt hänellä on menestyvä yritys, hän saa säästöön ja sijoittamiseen 30 000$ vuodessa 8 000 sijaan. Hän tekee 4pvä viikossa töitä ja matkustelee. Perjantait hän pitää henkisinä päivinään.


Oma kiltti tyttö

Itse olen ollut pienestä asti kiltti tyttö. En osannut sanoa "Ei!" koska pelkäsin että minusta ei enää pidettäisi, aiheuttaisin pahaa mieltä tai loukkaisin. Ala-asteella meillä oli lupa tuoda kouluun purkkaa jonka sain sitten syödä ruokatunnin jälkeen.
Oli lapsia joilla ei omia purkkia aina ollut mukana ja he sitten kysyivät luokkakaverilta ja lupasivat antaa sitten takaisin kun ehtivät. Ongelma oli että kun annoit yhdelle niin pian huomasit että sinulla oli puoli luokkaa pyytäjää ja pussi hupeni parissa viikossa vaikka se oli 100kpl pussi. Vanhempani alkoivat tivaamaan mihin ne purukumit oikein hupenivat ja en osannut selittää vanhemmilleni ongelmaa. Mikä oli että olin liian kiltti ja annoin purkkani pois ja se aiheutti sen että jouduin kahnauksiin ruokakaupan kassalla vanhempieni kanssa. Muistan miten minua ahdisti…välillä olin ilman purkkapussia pitkiäkin aikoja että voisin hyvällä omallatunnolla sanoa että ei ole mitään. Sain kyllä sitten luokkatovereiltani purkkaa sillä välin joskus vastapalvelukseksi mutta enemmän tässä purkkakaupassa otin kyllä takkiini.

Ei kauhean hyvä jos on helpompi olla ilman mitään että jos joku tulee kysymään tai pyytämään ei tarvitse valehdella tai sanoa ei. Tuossa oli kysymys vaan purukumista mutta ei sen ikäsillä lapsilla paljoa kummempaa valuuttaa siihen aikaan ollutkaan. Teinivuosiksi vanhemmat oppivat että parempi laittaa puhelimeen saldorajoitin koska mehän antaisimme kiltteinä tyttöinä ihmisten soitella tonnien laskut.



Kiltti tyttö - testi

Kirjan alussa on itsearviointi minkä tarkoitus on kartoittaa suhtautumistasi rahaan ja erilaisa rahaan liittyviä taitoja.
Testissä on 42 väittämää ja vastaat kyllä tai ei. Pistelaskun jälkeen näet vahvuutesi liittyen rahaan ja mitä sinun tulee vielä kehittää. Lisäksi kokonaispisteiden tulokset.



Omat tulokset

En saanut missään rahataidoissa täysiä pisteitä. Fiksu rahapeli kategoria jäi täysin melkein nollille "säästäminen ja sijoittaminen tulevaan vaurauteen".

Kokonaispisteissä sain 19 pistettä maksimin ollessa 42.

Tulkinta: "Sinun on korkea aika tehdä jotain, jos ylipäätään haluat viettää taloudellisesti riippumatonta elämää. Tällä vauhdilla jäät köyhäksi tai muista riippuvaikseksi koko elämäksesi"

Rehellisesti sanoen olisin kuvitellut pärjääväni hieman paremmin mutta siinä nähtiin taas miten sitä ihminen huijaa itseään.
Kiitos Megille tämä oli todella kun minulle nakutettu kirja!

Kirja on vuodelta 2005 ja lainasin sen kirjastosta, yritän etsiä sen itselleni omaksi jostakin koska tämä kiltti tyttö sisälläni kaipaa terapiaa varmaan vielä pitkän aikaa!


Oma näkemys opetuksesta

Kirjan opetus on että happinaamari pitää laittaa tiukassakin paikassa ensin itselleen, ei lapsilleen ei puolisolleen vaan itselleen että sitten voit auttaa muita! Ja siinä ei ole mitään paheksuttavaa.
Pitää luopua muiden sinulle asettamista odotuksista ja rajoitteista ja miettiä mitä itse tältä elämältä haluaa. on paljon tyydyttävämpää tavoitella omia unelmia kun keskittyä pysymään niiden rajojen sisällä mitkä joku muu tai sinä itse olet itsellesi asettanut.











4 kommenttia:

  1. Kiltti tyttö nyt vaan lähtee vaurastumaan ihan itse. Sinun omasta päätöksestä ja panoksesta se lähtee. Siinä tavoitteessa pitää ITSE tajuta, että tuloja pitää olla enemmän kun menoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tästä tämä lähtee..katsotaan sitten miten ja mihin päädytään tässä matkalla

      Poista
  2. Kiitos hyvin kirjoitetusta kirjakatsauksesta. Olit kirjassa kiinnittänyt huomiota seikkoihin jotka itse olin jo täysin unohtanut. Täytyykin itsekin kaivella kirja jälleen esiin ja lukea se uudelleen.
    Itsekin tunnistin itseni tuosta purukumitarinasta. Hyvin pian tosin opin senkin että kun minulla joskus harvoin jotakin oli niin salasin sen muilta juuri siksi etten joutuisi sitä jakamaan sillä en osannut sanoa ei ja toiset kyllä häpeämättömästi sitä osasivat käyttää hyväkseen. Se oppi tuntuu tänäkin päivänä olevan vielä selkärangassa.

    VastaaPoista
  3. Juu ei kirjaa ajanhammas ollu kyllä purassu! Hyvin tiedosti sen taas että miten asiat jota pitää ei niin minään tai ns. hyvinä tekoina onkin itselle kamalia karhunpalveluksia ja ei siinä oikeasti edes auta ketään muutakaan... pitää itellee koittaa jos ettiä ja lukee joka vuoden alussa =D

    VastaaPoista